Върнете се обратно на страницата

Представяне
на „Сборник с гайдарски пиеси“ от Недко Царев и Алексей Енчев в НУИ „Добри Христов“ - Варна

В понеделник, 6 ноември, в Концертната зала на Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ двамата млади преподаватели Алексей Енчев и Недко Царев представиха с музикални записи и изпълнения на живо „Сборник с гайдарски пиеси“, на който те са съставители и автори на част от пиесите.

Мисията на двамата майстори-гайдари е да издирват и опазват автентичното и да усъвършенстват съвременното звучене на гайдата като национален инструмент на България. „Сборник с гайдарски пиеси" съдържа типични примери за автентични, стилови и авторски пиеси за гайда. Особено място заемат музикалните творби с импровизационни елементи, както и тези с педагогическа и практическа насоченост. Включени са хора от Варненско, Странджа, Добруджа, Тракия, както и гайдарски пиеси от Недко Царев и Алексей Енчев.

Водеща идея при съставянето на „Сборник с гайдарски пиеси” е, че всеки изпълнител трябва да има богата обща култура за стиловите особености в различните региони на страната и затова съставителите са подбрали пиеси - една своеобразна обиколка из различните фолклорни области на България.

Авторският репертоар в съдържанието на сборника е свързан с имената и на други, вече утвърдени и изтъкнати музиканти: Динко Палазов, Стойко Желязков, Мария Стоянова, Диньо Маринов, Божидар Симеонов, Стамен Гарджев, Данчо Радулов, Стоян Парушев.

Поканените ученици, учители, колеги и любители на фолклора препълниха Концертната зала на училището, където прозвучаха записи с автентично звучене, както и пиеси в нетрадиционни аранжименти със съвременно звучене. На живо чухме изпълнения на двамата млади автори, както и на техните ученици.

Фотограф - Росен Донев