НУИ "ДОБРИ ХРИСТОВ"
ВАРНА

ИСТОРИЯ              СПЕЦИАЛНОСТИ              ИЗЯВИ               ПРИЕМ                 ГАЛЕРИЯ
     НАГРАДИ                      УЧИЛИЩЕН ПРАВИЛНИК                      КОНТАКТИ                        ПРОЕКТИ                 ВРЪЗКИ

       На 30 октомври 2009 г. арт галерия "Ларго" гостоприемно разтвори врати и предостави своите пространства за изява на младите художници от специалността "Изобразително изкуство" на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Изложбата е посветена на 65-та годишнина от създаване на училището, което с право можем да наречем "храм на изкуствата", тъй като, днес то е събрало под своя покрив музиканти, художници, певци и танцьори.
       Традиционните изложби на учениците от класовете по изобразително изкуство са място, където, всеки може да покаже докъде е стигнал по пътя на своето творческо израстване, какво е научил в ателиетата по рисуване, живопис, графика и скулптура. Ето защо, тези изложби са предизвикателство, както за младите творци, така и за техните преподаватели, тъй като, именно те ги водят по този не лек път. Настоящата изложба обединява творби на ученици от ІХ до ХІІ клас, голяма част от които са създадени по време на учебно-творческата практика в Родопите през септември тази година. Представени са рисунки, акварели, картини с маслени бои. Пленерът е мястото, където младите художници се учат да рисуват пейзаж, да прилагат наученото в часовете по перспектива, да градират пространството, да изграждат прецизно архитектурни детайли, да експериментират с различни живописни и графични материали. Учат се да изобразяват светлината, едно от най-трудно постижимите неща, да търсят хармонията в цветовете и колорита, или въздействието на контраста между черното и бялото. Докосването до прекрасния свят на природата им помага да откриват красотата в това, което виждат,  и съответно, да го пресътворяват в творбите си. Понякога е трудно да се определи границата между учебната работа и истинската, стойностна творба. Винаги има неща, които задълго задържат погледа и определено са постижения на нашите възпитаници, с които можем само да се гордеем. Тази изложба не прави изключение в това отношение.
       Изложбата има конкурсен характер.. Жури в състав :Венцеслав Антонов, Милен Маринов, Николай Русев и Стефан Радков определи следните награди:

първа група - ученици от 9 и 10 клас
І награда - Цвета Арсова, 9 клас
ІІ награда - Симона Стоева , 9 клас
ІІІ награда - Илкер Даналов , 9 клас
втора група - ученици от 11 и 12 клас
І награда - Цветелина Тодорова, 11 клас
ІІ награда - Стефани Георгиева , 12 клас
ІІІ награда- Николай Димов, 12 клас

Наградите са осигурени от Училищното настоятелство на НУИ "Добри Христов", Арт Галерия "Ларго", фирма "D & G computers" и фирма "Акрол".
       Част от средствата, събрани от продажбата на картините на младите художници, ще бъдат предназначени за закупуване на стативи за специалност "Изобразително изкуство" в училището.
       
       Изложбата в галерията на ул. "Тодор Икономов" 1 продължава до 10 ноември.